Extreem vroeggeboren kinderen

 

De onderzoeksgroep Ontwikkelingsstoornissen van de Universiteit Gent voert, onder leiding van prof. dr. Herbert Roeyers, reeds jaren onderzoek naar moeilijkheden in de sociaal-communicatieve ontwikkeling bij jonge kinderen. Via onderstaande informatie willen wij u inlichten over een nieuwe studie die de sociaal-communicatieve ontwikkeling van extreem prematuur geboren kinderen zal opvolgen.

Waarom deelnemen?

Aan de hand van wetenschappelijk onderzoek proberen we beter te begrijpen hoe extreem prematuur geboren kinderen zich ontwikkelen op verschillende ontwikkelingsgebieden.

Tegelijkertijd geeft het ouders de kans de evolutie die hun kind meemaakt tijdens de eerste levensjaren van zeer nabij te volgen vanuit een ander perspectief. Mogelijke bezorgdheden van ouders kunnen steeds gemeld en besproken worden.

Het onderzoek wordt gecoördineerd vanuit de Universiteit Gent, Faculteit Psychologie en Pedagogische Wetenschappen (FPPW) en gebeurt in samenwerking met het Neonatale Follow-up Programma van het Centrum voor Ontwikkelingsstoornisssen UZ Gent en de dienst Neonatologie AZ Sint-Jan Brugge. Ouders van prematuur geboren kinderen met een zwangerschapsduur van minder dan 28 weken, worden bij de eerste opvolging in deze centra systematisch geinformeerd over deze studie.

Naast de opvolging van de ontwikkeling van het prematuur geboren kind op verschillende vlakken in het kader van het Neonatale Follow-up Programma, wordt binnen ons onderzoek dieper ingegaan op de sociaal-communicatieve en gedragsmatige ontwikkeling.

Wie kan deelnemen? Wat houdt een deelname in?

In het onderzoeksproject worden kinderen geboren na een zwangerschapsduur van minder dan 28 weken opgevolgd tijdens de eerste levensjaren op 5 contactmomenten. Dit op een gecorrigeerde leeftijd van 5, 10, 18 maanden en op een niet-gecorrigeerde leeftijd van 27 en 36 maanden.

Als de baby’s 5 maanden (gecorrigeerde leeftijd) oud zijn vindt een eerste contactmoment plaats. Op deze jonge leeftijd bestaat het contactmoment uit een aantal eenvoudige taakjes. Enerzijds gaan we de aandacht van het kind na m.b.v. een tv-scherm taakje. Anderzijds brengen we de moeder-kind interactie in kaart.

Op de leeftijd van 10 maanden (gecorrigeerde leeftijd) worden deze observaties herhaald en aangevuld met taakjes die de sociale en communicatieve vaardigheden van de baby nagaan a.d.h.v. een spelsituatie.

De kinderen worden dan verder opgevolgd wanneer ze iets ouder zijn met contactmomenten op 18 (gecorrigeerde leeftijd), 27 en 36 maanden. De onderzoeken liggen in dezelfde lijn als de onderzoeken op babyleeftijd, maar dan aangepast aan hun leeftijd.

Wanneer en waar?

Het onderzoek vindt steeds plaats op een moment dat voor de ouders en hun baby geschikt is en bestaat altijd uit taken aangepast aan de leeftijd van het kind. Er worden ook tijdig pauzes ingelast. De ouders kunnen altijd bij hun kind blijven en ontvangen telkens een individueel verslag. Na elke deelname krijgt men bovendien een leuke attentie. Alle gegevens worden uiteraard verwerkt met respect voor de privacy van de ouders en hun kind. Indien ouders beslissen om deel te nemen, dan is het zo dat zij te allen tijde hun deelname kunnen stopzetten.

Het onderzoek vindt plaats in de Faculteit Psychologie & Pedagogische Wetenschappen (Henri Dunantlaan 2, 9000 Gent). Wanneer verplaatsing voor de ouders een probleem vormt, kan hier een oplossing voor worden gezocht.

Indien u, vrijblijvend, meer wil weten over dit onderzoek, kan u met ons contact opnemen op  0472 48 07 02 of op 09 264 86 19 (Julie Vermeirsch of Liedewij Verhaeghe).

Wilt u deze informatie graag op papier? Download dan hier een brochure in pdf.